Montarea unui sistem de supraveghere intr-o firma este o investitie importanta in securitatea firmei, insa multi angajati pot considera prezenta unor camere de supraveghere un abuz din partea angajatorului. Cine are dreptate?
Ei bine, depinde de unghiul din care privesti, fiindca ambele parti au dreptate, din punctului lor de vedere. La www.sdsmag.ro primim multe comenzi pentru camere de supraveghere ascunse, care nu se pot observa usor. Multi patroni romani aleg sa monteze camere discrete pentru a nu starni ura angajatilor. Acestia doresc sa evite orice conflict, insa atunci cand se descopera prezenta camerelor, se poate ajunge la un proces, deoarece patronul a incalcat dreptul angajatului la intimitate.
Efectul psihologic al camerelor de supraveghere
Angajatii dintr-o firma considera ca patronii detin controlul total asupra vietii lor profesionale, controland ora de venire si de plecare. Un sistem de supraveghere video este greu de acceptat de catre angajati fiindca implica prezmtia de vinovatie: persoana se simte vizata, supravegheata ca un infractor, chiar daca nu a facut si nu are de gand sa faca vreodata o infractiune, cat de mica. Psihologic, ideea de a fi privit 24/24 duce la un comportament ciudat al persoanei supravegheate si poate chiar sa incurajeze o mica infractiune, atunci cand persoana respectiva nu este in raza de actiune a camerei de supraveghere.
Perversiuni din spatele camerelor ascunse
Chiar daca prezenta unor camere de supraveghere in incinta unei firme are rol de sporire a securitatii angajatilor, dreptul acestora la propria intimitate este de multe ori violat. Nu sunt putine cazurile in care patronii au montat camere de supraveghere in toaletele femeilor, urmarind actiunile acestora in cele mai intime momente.
De asemenea, unii proprietari devin un pic prea protectori cu domeniul lor si monteaza sisteme de supraveghere care pot inregistra imagini din curtea vecinilor ori din casele acestora.
Astfel a aparut dilema etica si intens discutata legata de montarea unor camere. O solutie simpla, care insa este adoptata de putini patroni, este consultarea angajatilor in legatura cu montarea camerelor. In acest mod, nu se va incalca unul dintre drepturile omului, iar angajatii vor intelege ca sistemul este o polita de asigurare si pentru ei, nu doar pentru firma respectiva.
Chiar daca legea permite institutiilor montarea camerelor de supraveghere cu raza de actiune asupra proprietatii private, informarea din timp a persoanelor implicate este un mod civilizat si simplu de evitare a peste 50% din cazurile de neintelegeri dintre angajati si patron ori vecini. Folosirea bunului simt este de asemenea foarte recomandata atunci cand vrei sa montezi camere de supraveghere achizitionate de la www.sdsmag.ro. Pana la urma, si tu poti fi privit din umbra – te-ai gandit la asta pana acum?