Contractul de proprietate vs. contractul de leasing

Intr-un contract de leasing, o companie plateste o taxa periodica pentru utilizarea unor beneficii. Beneficiul poate fi tangibil, cum ar fi masini, spatii de birouri sau necorpora, cum ar fi un brevet. Societatea achizitoare a contractului de inchiriere nu are niciun drept de proprietate asupra acestui beneficiu, ci doar capacitatea sa-l foloseasca. Ca urmare, normele contabile pentru contractele de leasing operational difera de cele de proprietate.

Deoarece nu exista nicio proprietate implicata, contractele de leasing operational ofera o mare flexibilitate. De exemplu, o afacere mica nu trebuie sa isi faca griji cu privire la masini ca vor deveni invechite, iar capacitatea de cheltuieli a costurilor de leasing ofera unele beneficii de contabilitate. Atunci cand o companie detine un activ, normele contabile dicteaza ca proprietatea masinilor trebuie sa fie amortizata si se inregistreaza in bilantul de viata utila a activului. Intr-adevar, aceasta leaga fluxul de numerar al companiei si ofera o parghie finantatorilor. Contractele de leasing operational nu sunt supuse acestor constrangeri.
In contractul de leasing operational, masinile sunt o optiune atractiva pentru antreprenorii de afaceri mici. Detinerea de active fixe necesita investitii semnificative de numerar pe termen lung. In plus, intreprinderile comerciale isi asuma o serie de riscuri prin contractile de proprietate . De exemplu, echipamentele scumpe, cum ar fi autovehiculele, pot deveni rapid depasite tehnologic. Tumultul cresterii companiei este, de asemenea, o provocare. Terenurile si structurile nu sunt vandute usor, dar companiile pot creste sau scadea peste noapte. Investitiile de capital si de operare de leasing, desi mai costisitoare pe termen lung, vor atenua multe dintre aceste dificultati.

Ambele tipuri de contracte de leasing ofera beneficii unice pentru cei care opereaza in intreprinderile mici sau mijlocii, acestea cunoscand o extindere ampla in ultimii ani in randul agentilor economici de orice tip.