Barbarie in secolul XXI

S-au intors barbarii. De data aceasta barbarii sunt romani si migreaza catre est, in speta Olanda. Destinatia exacta: Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Asa cum barbarii parjoleau totul in urma lor, asa si romanii nostri, trec prin foc si sabie tot ce intalnesc, chiar si in zilele noastre.

Dupa ce anul trecut aflam cu stupoare din jurnalele de stiri ca trei romani au furat sapte tablouri extrem de valoroase de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam (semnaturi precum Monet, Picasso, Matisse sau Gauguin), patrimoniu cultural european, provocand astfel o paguba de sute de milioane de dolari, luna mai a acestui an a adus o alta stire cutremuratoare: cel putin unul dintre cele sapet tablouri au sfarst in flacari! Incredibil, dar adevarat: romanii dau foc valorilor artistice mondiale, fara ca macar sa inteleaga ce sacrilegiu comit!!! “Pirotehnista” in cauza – nimeni alta decat mama unuia dintre cei trei hoti, a gasit de cuviinta sa dea foc lucrarilor de arta chiar in soba casei sale dintr-un satuc uitat de lume din Tulcea. Pentru numele Domnului! Picasso s-ar rasuci in mormant la gandul ca una dintre capodoperele sale a ajuns cenusa in gura vreunei sobe amarate din sec. XXI.

Autoritatile au descoperit in cenusa din soba femeii urme de vopsea veche, datand din urma cu aproximativ un secol si jumatate, insa nu s-a putut dovedi cu exactitate daca urmele provin de la aceste tablouri. In acest sens, au fost prelevate probe din cenusa in cauza pentru a se efectua noi cercetari si si analize ce vor dovedi care este adevarul. De parca nu era suficient ca cei trei hoti au recunoscut ca au retinut numele lui Matisse (unul dintre pictorii ale carui lucrari trebuiau sa le fure) dupa numele autoturismului romanesc Matiz. Cat de barbar trebuie sa fii sa declari asa ceva? Cat de barbar sa fii sa decupezi din rame tablouri extrem de valoroase, capodopere mondiale, sa le faci sul, sa le amabalezi in pungi ordinare de un leu cu care sa le transporti apoi in tara, unde o data ajuns sa nu stii cum sa scapi de ele si sa le arzi in soba maica-ti din cine stie ce sat uitat de lume?! Cat de rusine sa ne mai fie in lume cu prostia si imbecilitatea de care dau dovada multi dintre compatriotii nostri?!