Ce sa alegi pentru ski: Vestul sau Estul Europei?

Daca ar fi sa ne gandim intotdeauna la calitatea partiilor si a serviciilor oferite aditional, sunt sigura ca am alege intotdeauna statiuni de ski din Elvetia, Austria, Franta, Italia sau Germania pentru vacanta de iarna. Numai ca nimic nu vine gratis si atunci de multe ori suntem nevoiti sa punem in balanta si costul acestor servicii, caz in care balanta inclina catre statiunile din Estul Europei. Pentru ca in mod obisnuit, acestea (Romania, Bulgaria, Polonia) alaturi de Andorra, Livigno (Italia) si Spania au de cele mai multe ori cele mai bune oferte ski din punct de vedere al pretului. De asemenea, doua variante ok pentru o vacanta reusita cu un buget nu foarte piperat sunt Slovenia si Slovacia.

Sigur ca site-urile de genul Trip Advisor, cu review-uri si evaluari facute de turisti abunda in istorii legate de calitatea indoielnica a partiilor, de echipamentele second hand, de mica varietate de locuri de unde sa inchirirezi schiuri. Tocmai de aceea mult timp alegeau tari din Estul Europei doar familii cu venituri foarte mici sau tineri. Cu toate acestea, o cautare mai amanuntita va scoate la lumina si ponturi bune. Unul dintre acestea ar fi sa te orientezi dupa locurile care gazduiesc de obicei competitii internationale, pentru ca aici infrastructura s-ar putea sa ti se para multumitoare.

Pentru un buget mediu putem opta si pentru Norvegia sau Islanda care, desi in general sunt doua destinatii scumpe, in ultimii ani au mai ajusat preturile astfel incat sa se adapteze realitatii financiare a zilelor noastre. De asemenea, daca nu calatorim decat pentru ski si momente de liniste si viata de noapte nu este o prioritate putem opta si pentru un satuc mai mic ce face parte dintr-o zona de ski mai ampla. Acestea sunt de obicei mult mai ieftine si au avantajul ca ajungi imediat la partiile principale ale zonei, fara sa fii nevoit sa faci rabat la calitate.