Pseudoecologi

Nea Vasile are o turma de oi. De la o vreme, cea mai mandra din cornutele lui nu se simte bine. Nea Vasile, a auzit el a birt ca a ajuns incalzirea globala in sat. Suparat si convins ca asta i-a imbolnavit cornuta, el sta si sa gandeste cum sa alunge incalzirea asta. Si ii vine ideea. Se apuca de dimineata pana seara sa sufle in vant. Ca daca la ciorba merge de ce nu ar merge si aici. Admirat de ceilalti ca lupta impotriva incalzirii globale lui i se mai alatura cativa. Si uite asa suflau ei toata ziulica si mereu le se alaturau si altii si altii.
Tot in perioada aia ajunge in sat un ecolog. Om cu studii, intelectual, el discuta cu satenii. De la astia afla ca ei lupta impotriva incalzirii globale. “Pai bun, dar cum faceti asta?” intreaba el. “Pai domn’ ecologu’ noi in fiecare zi suflam in vant ca sa-l racim, ca vezi matale, i s-au imbolnavit si oile lu’ nea Vasile din deal de la incalzirea asta”. Confuz, ecologul merge si il viziteaza pe nea Vasile. Acesta, ocupat nevoie mare, la suflatul in vant. Ecologul se uita la oita lui si ii spune:”Nea Vasile, oaia ta a suferit o toxinfectie alimentara, a mancat iarba tratata sau contaminata, trebuie mers la veterinar cu ea si facut un test toxicologic, sa vedem ce anume a imbolnavit-o” Nea Vasile:”Du-te dom’le d’aici, e incalzirea asta globala, iti zic eu! Ce sa stii tu de la oras. Mare studii ai ca nu faci nimic. Eu macar suflu si racesc vantul asta afurisit” “Pai nea Vasile, continua ecologul, incalzirea globala nu se rezolva asa. Iti faci singur rau suprasolicitandu-ti plamanii. Sunt specialisti care se ocupa de asta. Degeaba sufli matale ca nu rezolvi nimic. Hai daca vrei discutam la brit si iti explic mai multe. Acum sa mergem cu oita asta si sa-mi spui pe unde ai fost cu ea la pascut ca sa vad ce tipuri de contaminari gasesc in zona.” Nea Vasile, nu schita nici un gest, el sufla in continuare, la care ii zice ecologului “Bai, tu nu auzi ca nu ma intereseaza ce crezi tu?! Am citit eu in “Samanta de Cocarla” ca incalzirea asta e in sat. Ti-a cerut cineva parerea? Hai vezi-ti de treaba ca dau cainii pe tine!!  Ecologul de frica a plecat. Te pui cu nebunul?! A plecat dar nu s-a lasat pana nu a facut niste cercetari in zona, i-a convins pe restul satenilor ca nu e bine ce faceau, a vorbit cu autoritatile locale, a luat probe iar intr-un final a descoperit ca recent avusese loc o contaminare aproape de pajistea unde era turma lui nea Vasile. Descoperind asta, el a putut sa ia masurile necesare pentru ca nimeni sa nu se mai imbolnaveasca. In toata perioada asta, indarjirea lui nea Vasile l-a adus la spital in stare critica, pentru o proasta oxigenare si o deformatie la plamani.
Morala “Nu toti se pricep la ecologie dupa ce au citit un articol in ziar. Uneori e bine sa mai ascultam si de specialisti. Nu va contraziceti cu ei si nu va credeti mai destepti decat sunteti, (pentru ca asa v-a spus mamica in I-IV).”
Aaa si morala 2: Romanul chiar NU e bun la toate!