Diferentele dintre artrita si artroza. Cum sa nu le confundam niciodata?

Oasele, ligamentele si articulatiile sunt elementele principale ale sistemului osos uman care asigura flexibilitate si mobilitate in timpul deplasarilor. Fara o functionare corecta a acestor componente nu ne-am putea deplasa, nu am putea sa facem lucruri banale in fiecare zi. Odata cu inaintarea in varsta sau din cauza unui stil de viata incorect cele trei elemente pot avea probleme si ne pot transforma viata intr-un calvar. Una dintre cele mai grave boli articulare este artrita, o afectiune cu peste 100 de tipuri deja cunoscute si afectiuni asociate care nu iarta pe nimeni.

Un tip comun de artrita este artroza, adica o artrita degenerativa, cartilajul e uzat, se subtiaza, oasele ajung sa se frece unele de altele, apare durerea si umflarea zonei respective, rigiditatea. Punctele lor comune nu sunt multe, sunt afectate oasele, ligamentele, articulatiile, apar dureri mari, rigiditatea articulara. Artrita este doar o inflamatie a membranelor care captusesc articulatiile, cauzele sale sunt infectioase sau autoimune, cand e prezent lupusul, dar si metabolice, cand e prezenta guta. Artroza este generata de obezitate sau de anumite traumatisme locale, de factori ereditari, genetici. Artrita se manifesta clinica prin articulatii calde, inrosite, umflate si foarte dureroase, miscarile matinale sunt greoaie si dificile, articulatiile ajung sa fie deformate. Artroza vine cu dureri mecanice, doar pe timpul zilei, cand nu ne miscam nu mai doare atat de tare, cu o rigiditate mare a articulatiilor, cu sensibilitate pronuntata in jurul articulatiilor. Ea este specifica persoanelor in varsta, artrita apare la orice varsta cand exista si factori favorizanti.

Cat despre tratament in artroza si artrita, in cazul artritelor se administreaza antibiotice, imunosupresoare, se fac terapii biologice, se administreaza medicamente pentru durere si inflamatii. La artroza se administreaza antialgice sau medicamente pentru reducerea inflamatiilor, dar se pot recomanda si infiltratii si balneo-fizio-kinetoterapii. Desi nu ne deranjeaza inca de la primele manifestari, artroza si artrita trebuie monitorizate cu atentie si supravegheate indeaproape, in permanenta putem face analize si investigatii specifice pentru a determina o eventuala aparitie a lor sau o diagnosticare cat mai corecta facuta din timp.