Scoala de pe platforma unui tren din India. De cate ori Inderjit Khurana lua trenul catre locul de munca dadea peste copii care tot cereau bani pasagerilor in loc sa mearga la scoala. Femeia era profesoara la o scoala din India, asa ca stia prea bine de ce au nevoie micutii. Din moment ce era imposibil sa-i duci la scoala, ea s-a hotarat sa aduca scoala la ei.
In acest fel s-a nascut ideea unei scoli pe platforma de tren. Khurana si-a inceput proiectul sau ambitios cu o singura scoala, insa peste 4.000 de elevi sunt educati in acest fel, gratie programului sau. Scolile sunt special facute pentru copiii strazii, copiii din familii defavorizate. Ei se aduna intre opririle trenurilor pentru a invata sa citeasca, sa scrie, sa numere, cu ajutorul unor papusi, unor cartonase, cantece, teatru. Medicamentele si mancarea sunt asigurate, iar elevii pot iesi din program oricand doresc si pot reveni la o data ulterioare.
Scoala primara din Abo. Scoala primara din Abo este prima scoala din subteran din Statele Unite ale Americii. In timpul Razboiului Rece, Kennedy, sub amenintarea nucleara, a jurat ca va pune la punct adaposturi in caz de astfel de atacuri, atat private, cat si publice. In New Mexico, un loc unde era posibil un astfel de atac, s-a hotarat construirea unei scoli subterane care sa tina loc si de adapost. Pe acoperis exista un teren de joaca iar scoala e complet sub pamant. Are trei intrari diferite, fiecare dintre ele protejate de o usa de 800 de kilograme din hotel. Zone de decontaminare si celelalte facilitati din interior ii permit sa reziste radiatiilor si unei explozii uriase.
Rezerve de medicamente si hrana, o morga, sistem de ventilare, un generator, toate erau prezente, dar elevii habar nu aveau ca invatau intr-o scoala care era un adapost in caz de bombardament. Din fericire, scoala nu a fost utilizata niciodata ca adapost si a fost inchisa in 1995, pentru ca intretinerea sa era mult prea scumpa.