Stirile din Aiud

Cum poate fi definita o stire? As putea spune ca este cel mai concis gen jurnalistic, ca este o modalitate de informare, ce exclude orice fel de opinie a jurnalistului. Care este modul in care trebuie redactata o stire? Care sunt elementele de care trebuie sa tinem cont atunci cand redactam o stire? In primul rand trebuie sa avem in vedere faptul ca o stire trebuie sa aiba un continut unitar, ca trebuie mentinuta aceeasi logica.

O stire bine scrisa, redactata corespunzator trebuie sa transmita ceva. Acesta este rolul ei. Insa nu trebuie lungita, nu e necesar a se folosi prea multe cuvinte, a se umple in mod inutil textul, daca ar putea fi scris folosind mai putine cuvinte. Mai apoi o stire nu exista fara surse. In mod obligatoriu trebuie indicate sursele de informare, numele si functia personajului de stire, iar pe langa asta, cititorul nu trebuie sa aiba o dificultate in a pricepe cine este personajul de stire. Daca de exemplu vorbim despre stiri Aiud, sau stiri Brasov, sau orice alt fel de stiri, este de preferat sa nu folosim dubla datare. Putem utiliza, in schimb, formulari precum: ieri, maine, peste doua saptamani, o luna.

Nimeni nu va sta atunci cand citeste o stire sa scoata calendarul sa se uite cand a picat data de 24 februarie, de exemplu. Asta nu il ajuta cu nimic pe cititor, ci mai degraba il va deruta, insa daca i se spune ca evenimentul s-a petrecut acum 3 saptamani, ii va fi mai usor sa coreleze. O stire scrisa bine va atrage atentia cititorului si il va transforma chiar intr-un cititor fidel.

Trebuie sa faci in asa fel incat sa captezi atentia cititorului cu prima fraza, daca nu e ca si cum ai fi scris degeaba intregul text, iar munca ta a fost in zadar. Primele 30 de cuvinte sunt esentiale, prin intermediul lor, fie captezi atentia citorului fie o pierzi. E atat de simplu.