Lucruri incredibile pe care stiinta le face cu ajutorul sunetului

Instrumente chirurgicale acustice. Doctorii deja folosesc unde sonore pentru diverse proceduri medicale precum indepartarea pietrelor de la rinichi, insa doctorii de la Universitatea din Michigan au reusit sa conceapa un instrument medical asa de precis incat poate sa indeparteze o singura celula din corp. Acuratatea este uimitoare, de 75x400 micrometri.

Tehnologia generala a fost insa prezenta inca din 1800, insa de abia acum s-a reusit concentrarea undelor in asa fel incat sa aiba o precizie mai mare la contactul cu orice tesut sau celula umana. Oamenii de stiinta spera sa poata fi folosita tehnologia la eliminarea tumorilor canceroase mici si a placilor. Incarcarea telefonului cu vocea. Cercetatorii folosesc deja nanotehnologia sa scoata energie din aproape orice pentru o transforma in electricitate. Un scop al lor este sa creeze deviceuri care nu necesita incarcare. Nokia a patentat la un moment dat un gadget care se incarca cu ajutorul miscarii. Ideea trebuia dusa si mai departe asa ca oamenii de stiinta au gasit o metoda sa incarci telefonul mobil in timp ce vorbesti. De exemplu, intr-un experiment, zgomotul generat de traficul la ora de varf a generat 50 milivolti.

Anul trecut, cercetatorii londonezi au reusit sa creeze un dispozitiv care produce 5 volti, suficienti pentru a incarca un telefon. Aceeasi metoda prin care au aparut frigiderele termodinamice poate fi folosita si pentru convertirea sunetului in energie electrica.