Anvelope vara vs. Anvelope de iarna. Care ar fi cele mai bune tinand cont de eficienta?

Orice sofer are doua variante in toata perioada anului atunci cand vine vorba de schimbarea cauciucurilor: anvelopele de vara si cele de iarna. Evident, exista si varianta all-season, insa nu e chiar atat de buna si de recomandata in comparatie cu cele doua tipuri amintite. Anvelopele de vara sunt facute dintr-un tip special de cauciuc care le permite sa reziste foarte bine la rularea pe carosabil chiar si cand temperaturile depasesc 40 de grade Celsius, la temperaturi peste 7 grade Celsius.

Carosabilul umed sau uscat nu este o problema pentru anvelope vara, cauciucul se pastreaza moale, franarea si raspunsul la miscarile volanului fiind perfecte indiferent de carosabil. Iarna, anvelopele de vara nu sunt recomandate pentru ca devin foarte rigide si nu mai permit o aderenta normala la nivelul asfaltului. Avantajul anvelope vara este ca sunt mai silentioase decat cele de iarna, pretul este mai scazut, exista mai multe tipuri, ofertele sunt mai bune, riscul de acvaplanare e mai scazut decat in cazul celor de iarna pentru ca alcatuirea cauciucului nu permite patinarea pe carosabil umed. Anvelopele de iarna, spre deosebire de cele de vara, au un cauciuc tratat pentru a rezista la temperaturi sub 7 grade Celsius, isi pastreaza proprietatile chiar si cand sunt temperaturi de minus 20+ grade Celsius, sunt mai rigide si au mai multe blocuri si caneluri dispuse simetric pe cauciuc.

Aderenta este sporita pe zapada sau gheata, distanta de franare este mai mica chiar si pe carosabil cu polei, consumul de carburant e relativ scazut, asa cum se intampla si in cazul anvelope vara de calitate, profesioniste. Indicele de viteza este inferior celui aflat pe anvelopele de vara, limitele de viteze sugerate de producatorul anvelopelor de iarna ar trebui respectate pentru a nu aparea probleme in trafic sau a se produce accidente cu urmari tragice. Anvelopele de iarna se uzeaza mai greu, profilele canalelor de evacuare sunt mai adanci, lamele sunt mai multe decat in cazul anvelope vara. Uzura acestor elemente este la fel ca in cazul anvelopelor de vara, insa eficienta la rulare este net superioara.