Turismul in Bulgaria

In anul 2012, pe aceste vremuri de criza economica, putine sunt tarile europene care isi pot permite luxul de a afirma ca se afla in plin progres. Cu toate astea, vecina de la sud de Romania, Bulgaria, se poate bucura de o economie absolut infloritoare, axata in mod special pe turism.
Bulgaria se bucura de un relief extrem de complex! Cele mai notabile forme de care aceasta mica tara are parte sunt Campia Dunarii, Muntii Balcani, si Muntii Rodopi. Dupa cum probabil sitti, balcanii sunt dispusi intr-un lant ce strabate Bulgaria de la est la vest, asa cum cele doua masive muntoase, Rila si Pirin, marginesc muntii Rodopi in partea de est. Tot aici se afla si cel mai inalt punct al peninsulei Balcanice, Musala, punct aflat relativ aproape de capitala Sofia! Iesirea la Marea Neagra asigura Bulgariei un adevarat potential economic in ceea ce priveste turismul in acest sens.
Clima Bulgariei este cu adevarat dinamica in special datorita situarii la intalnirea maselor de aer continental si mediteraneean. “Vinovati” pentru acest tip de clima sunt evident, muntii, care actioneaza ca un fel de bariera. De asemenea, de mentionat este si faptul ca diferenta de temperatura dintre nord si sud nu este mai mare de un un singur grad si ca precipitatiile ajung, in medie, la 630 mm pe an! Masele de aer continental aduc mari cantitati de zapada pe parcursul iernii.
Pe parcursul ultimilor ani, Bulgaria a devenit o destinatie turistica din ce in ce mai importanta, statiunile de aici trecandu-si numele pe lista celor mai ieftine statiuni litorale din Europa. Majoritatea celor care decid sa viziteze Bulgaria aleg sa petreaca cel putin un weekend la plaja, ski, sau vizitand diverse vestigii locale. Toti cei care au vizitat Bulgaria s-au declarat multumiti atat de calitatea serviciilor oferite cat si de amabilitatea poporului bulgar cu turistii sai.
In principal, plajele se bucura de o latime de 150 de metri, si de o lungime aproximativa de 5 km. Nisipul este fin, poate chiar cel mai fin din Europa, apa marii este calda, curata si extrem de calma. Adancimea acesteia nu depaseste in mod normal, pragul de 1,6 m la o distanta de 100-150 metri de mal.
Fiind poate una dintre cele mai complexe tari europene atat din punct de vedere geografic cat si din punct de vedere istoric, putem afirma fara nici o retinere ca Bulgaria intra in categoria tarilor ce pot fi vizitate in orice perioada a anului. Cu toate astea, meleagurile bulgaresti reusesc sa adune vara de vara zeci de mii de turisti (in mare parte germani, romani si greci) aflati in cautarea soarelui arzator, a plajelor cu nisip fin si al unei vieti de noapte cu adevarat incitante. Pe parcursul ultimilor ani, numarul de turisti a crescut simtitor si pe timpul iernii datorita investitiilor masive in partii de ski la cele mai inalte standarde.
Cele mai bune oferte Bulgaria 2013 se pot rezerva prin programele de tip early booking, programe care permit economii de pana la 40% din pretul pachetelor turistice. Evident, oricand ne-am hotari sa mergem, recomandat ar fi sa ne rezervam vacanta din timp (early-booking-ul este recomandat in mod special datorita raportului pret-calitate avantajos), sa asteptam si sa analizam toate ofertele ce apar. Exact ca in orice domeniu, si atunci cand ne alegem un sejur trebuie sa fim calmi si calculati. Ideal ar fi sa nu ne grabim in a face o alegere!