Traditii turcesti care te vor impresiona

Turcia a inregistrat in ultimele 4 decenii o crestere remarcabila din punct de vedere economic. Industria energetica este reprezentata indeosebi prin industria carbunilor (mai ales lignit si huila), localizata in nord-vestul Anatoliei. Energia electrica se obtine in cadrul hidrocentralelor si termocentralelor. in anul 2008, peste 90% din necesarul de combustibili al Turciei a provenit din afara tari.

Turcia sustine un proiect de oleoduct intre porturile sale, Samsun de la Marea Neagra, si Ceyhande la Mediterana, care serveste deja drept terminal pentru oleoductele care aduc petrol azer si irakian. Turcia are insa un venit destul de mare si de la turismul pe care il practica cu atat responsabilitate avand in vedere ca pe site-urile de specialitate gasesti oferte pentru sejururi in Turcia la preturi destul de bune iar cine prinde o oferta sejur Turcia - cu siguranta va avea numai de castigat.

Pentru cei care doresc sa ajunga pe meleaguri turcesti, trebuie sa mentionam cateva aspecte foarte interesante care pot ajuta la dezvoltarea unei culturi generale si la integrarea sociala rapida. De exemplu in Çankırı pentru a isi exprima intentia de casatorie, un baiat agata pantofii mamei de poarta casei. O alta modalitate prin care un tanar isi poate exprima dorinta de a se casatori este de a presara sare in pantofii tatalui sau, transmitandu-i acestuia ca este satul de burlacie. Alte modalitati prin care un tanar isi exprima dorinta de a se casatori cat mai curand sunt reprezentate de spargerea vaselor in lipsa unui motiv solid, cascatul excesiv in timpul micului dejun sau asezarea pantofilor invers in fata usii. Odata ce dorinta fiului de a se casatori este exprimata, familia incepe sa caute o sotie potrivita pentru acesta din randul vecinilor sau al prietenilor.

Petitorii sunt cei care inlesnesc o posibila casatorie intre doi tineri, ei se ocupa de alegerea fetei si tot ei sunt cei care ii transmit in permanenta baiatului informatii despre fata. Dupa ce fata care intruneste criteriile dorite de familia baiatului este aleasa, se trece la etapa urmatoare denumita Kız isteme- constituita de cererea oficiala in casatorie a fetei; cerere care este facuta de catre familia baiatului.