Tehnologie versus jocuri educative

Una dintre cele mai presante probleme in cresterea si educarea copiilor generatiei actuale este aceea a supra-expunerii la continutul media. Cei mici au astazi la dispozitie fara limita de timp televizoare, tablete, telefoane, calculatoare... o deschidere uriasa catre informatie, care nu ar fi deloc rea daca informatia nu ar fi dublata si de efecte negative ale acestei supra-expuneri. Daca in urma cu 10 ani copiii inca se mai jucau pe afara in cea mai parte a timpului liber, astazi doar copiii mici isi mai petrec ore intregi in aer liber, cei mari preferand sa stea in fata calculatorului sau a tabletei pe masura ce inainteaza in varsta.

Discutiile copiilor sunt astazi despre cele mai noi strategii de lupta in jocuri video, sunt despre eroi din desene animate sau despre chei pentru a trece niveluri dupa ore intregi de incercari. Numai ca ore intregi in fata calculatorului se traduc prin ore intregi in care creierul copilului sufera o agresiune asupra careia din ce in ce mai multi specialisti in domeniu cad de acord ca este extrem de nociva. Copiii care merg pentru prima oara la scoala in clasa pregatitoare sufera deja de un „sindrom” al lipsei de concentrare si al hiperactivitatii, insa unul care nu are nimic de-a face cu patologicul, ci, foarte sigur, cu atacul informatic asupra creierului lor, care ii face sa fie nelinistiti, agitati si sa nu reuseasca sa isi foloseasca creierul la capacitate maxima.

Ce ar fi daca in locul tabletelor am cumpara niste modele interesante de jucarii educative, care sa stimuleze inteligenta si imaginatia? Ce ar fi daca in locul televizorului am incerca seara la culcare sa povestim din cele intamplate peste zi, daca am incerca sa comunicam sau sa spunem povesti? Profesorii si specialistii in parenting si educatie sanatoasa pentru copii spun ca am avea scolari mult mai linistiti, mult mai cooperanti, mult mai inteligenti si mult mai deschisi catre comunicare.

Copii chiar nu vor sa se joaca Yahtzee

De Craciun, in 2010, Tamara Mason a vrut sa se joace Yahtzee cu cei trei fii ai sai. Era un sfarsit perfect pentru asa sarbatoare, in afara de un lucru simplu: copilasii au strangulat-o cu o curea. Jacob, Andrew si Dylan nu doreau sa se joace Yahtzee. Cand a insistat, Jacob, cel mai mic, i-a pus o punga de plastic pe cap si i-a strans o curea in jurul gatului. Ceilalti doi priveau ca la teatru. Cei trei aveau acum o mare problema. In Minnesota era Decembrie si pamantul era inghetat. Asa ca au bagat-o pe mamica in cosul de gunoi si au tinut-o acolo luni bune, mai exact patru. Un prieten al baietilor a raportat crima si politia a intrat pe fir. Greseala a facut-o Dylan, fiul cel mare, care l-a intrabat pe prieten cum sa scape de cadavru. Copiii au fost arestati, iar corpul mamei din gradin a fost dus la morga.

Casa construita – calitate si concept propriu

Desi pentru multi ideea de a construi o casa de la zero poate veni la pachet cu multe necunoscute, de la sumele de bani necesare pana la lipsa cunostintelor despre constructii si imposibilitatea de a tine lucrurile sub control. Cu toate acestea, varietatea foarte mare de oferte existente astazi pe piata in ceea ce priveste firmele de constructii case la cheie si variantele oferite de acestea, fac ca gandul de a construi casa de vis alaturi de o echipa de specialisti, sa fie din ce in ce mai aproape de concretizare.

Daca ar fi sa vorbim de partea practica, trebuie spus ca atunci cand lucrati cu o firma profesionista care va construieste casa pana la stadiul la cheie, aveti avantajul ca veti sti intotdeauna toate stadiile prin care a trecut cladirea in care veti locui. Veti sti ce materiale s-au folosit inca de la fundatie si pana la structura acoperisului, veti sti cum s-a lucrat si cat de sigura este acea casa. Mai mult decat atat, din punct de vedere al banilor, puteti avea siguranta ca veti plati un pret mai realist decat daca ati cumpara o casa gata construita, unde e posibil ca pretul sa nu reflecte calitatea. Din punct de vedere afectiv, casa proprie construita de la zero inseamna atasament treptat, inseamna implinirea unui vis, si inseamna amintiri in fiecare stadiu al constructiei. In plus, veti avea mereu satisfactia ca locuiti in casa pe care v-ati dorit-o, care este impartita, finisata si mobilata 100% dupa gusturile proprii.

Ca sa fim in totalitate fair, ar trebui sa spunem ca atunci cand vorbim despre constructia unei case, vorbim si despre timp mai lung de asteptare, insa daca aceasta nu este o problema majora, varianta constructiei la cheie este cea mai buna, atunci cand va doriti calitate si o casa in care ati investit suflet inca de la inceput.

Adam si Eva

Fericirea adevărată e totdeauna o clipă. Mai multă n-ar putea îndura firea omului care, deseori, într-o viaţă de mulţi ani, nu are norocul să întâlnească nici clipa aceasta, nici măcar să se apropie de ea.  - Liviu Rebreanu